Chronisch zieken
Voor chronisch zieke cliënten draait de zorg tegenwoordig vooral om het vinden van manieren om goed met de ziekte te leven. Bijvoorbeeld om actief te blijven en/of om constructief om te gaan met negatieve emoties.
Bij chronische zorg in de thuissituatie gaat het vaak om ‘complexe zorg’. Het blijkt dat geïntegreerde wijkzorgteams zeer effectief kunnen zijn bij deze complexe zorgvragen door de kennis van elkaar expertise, de duidelijke afspraken en de voortdurende afstemming.
Verder is het belangrijk dat cliënten zelf verantwoordelijkheid nemen. Cliënten die de positieve kanten van hun ziekte herkennen, rapporteren een betere kwaliteit van leven. Geïntegreerde wijkzorg speelt in dit proces een belangrijke rol. De wijkzorgtherapeuten onderzoeken de belastbaarheid van de cliënt en passen de cliëntsituatie -in de samenwerking met de wijkzorgmedewerker- aan op de specifieke hulpvraag. Hiermee bieden zij ondersteuning in het wenselijke proces van zelfmanagement van de chronische cliënt.
Dementie
Mensen met een vorm van dementie hebben een steeds groter aandeel in de categorie chronisch zieken. Juist voor deze mensen kan geïntegreerde wijkzorg veel betekenen. Veel ouderen met dementie wonen nog thuis dankzij de hulp van hun partner, familieleden of andere betrokkenen (mantelzorgers). Maar de problematiek is vaak complex. Ergotherapeuten betrekken de oudere met dementie en mantelzorger in hun behandeling. Hier is een speciaal programma voor ontwikkeld: het EDOMAH-programma: Ergotherapie bij Ouderen met Dementie en hun Mantelzorgers Aan Huis. De ergotherapeut zoekt naar mogelijkheden om de activiteit en/of de omgeving van de cliënt (oudere met dementie) aan te passen. De therapeut gebruikt daarbij oude gewoonten en routines van de cliënt.
Wetenschappelijk onderzoek toont aan dat door bewegen en inspanning cognitieve functies kunnen verbeteren. Ook gedragssymptomen (verwardheid, dwalen) verbeteren door bewegen. Geïntegreerde wijkzorg kan hier, in samenwerking met de mantelzorg, de casemanager dementie en de huisarts, een belangrijke rol bij spelen.
Voorbeelden
- Leren omgaan met de balans tussen belasting en belastbaarheid
- Ondersteuning van de mantelzorg
- Advies en instructie bij transfers en gebruik hulpmiddelen
- Leren omgaan met de beperkingen die de chronische aandoening met zich meebrengt