Kwetsbare ouderen
Een groeiende groep ouderen is door een opeenstapeling van lichamelijke, psychische en sociale problemen kwetsbaar voor ernstige gezondheidsproblemen. Deze kunnen leiden tot beperkingen in het dagelijks…
Chronisch zieken
Voor chronisch zieke cliënten draait de zorg tegenwoordig vooral om het vinden van manieren om goed met de ziekte te leven. Bijvoorbeeld om actief te blijven en/of om constructief om te gaan met negatieve emoties.
Terminale patienten
Ergo- en fysio-/oefentherapie bieden vaker toegevoegde waarde bij de zorg voor cliënten in de palliatieve fase dan gedacht.
Mantelzorgers
Mantelzorg is zorg die huisgenoten, familie, vrienden, kennissen, collega’s en buren verlenen aan een hulpbehoevend persoon uit hun directe omgeving.
Kwetsbare ouderen
Een groeiende groep ouderen is door een opeenstapeling van lichamelijke, psychische en sociale problemen kwetsbaar voor ernstige gezondheidsproblemen. Deze kunnen leiden tot beperkingen in het dagelijks functioneren, tot opname in een verzorgings- of verpleeghuis of tot overlijden. De overheid nam de laatste jaren het initiatief om deze groep kwetsbare ouderen tijdig in beeld te krijgen. Een belangrijke vervolgstap op deze screening is de ontwikkeling van effectieve preventieve interventies voor deze ouderen.
In het bereiken van de zelfstandig wonende kwetsbare ouderen speelt geïntegreerde wijkzorg een cruciale rol. De wijkzorgmedewerker bezoekt vaak als eerste en enige een kwetsbare oudere, soms voor simpele zorg zoals oogdruppelen of steunkousen uittrekken. Vanuit een geïntegreerd wijkzorgteam schakelt de wijkzorgmedewerker bij signalering van een (beginnende) probleemsituatie direct een wijkzorgtherapeut in. Door deze structurele en vroegtijdige actie zijn de preventieve interventies voor deze doelgroep in de thuissituatie eenvoudig, kort en effectiever dan bij verwijzingen in een later stadium. Voorbeelden van situaties waarin een wijkzorgmedewerker een wijkzorgtherapeut inschakelt:
Voorbeelden
- Clienten die bang zijn om te vallen of onlangs zijn gevallen
- Cliënten die moeite hebben/krijgen met dagelijkse bewegingen zoals (trap)lopen, bukken, steunkousen aantrekken, in- en uit bed komen, zitten en staan;
- Cliënt die moeite hebben/krijgen met bewegingen of activiteiten, zoals buiten lopen, afstanden lopen, fietsen en tuinieren
- Cliënten waar er beperkingen dreigen te ontstaan in de zelfredzaamheid
- Cliënten waar er beperkingen dreigen te ontstaan in de uitvoering van de vrijetijdsbesteding of hobby’s