Mantelzorgers
Mantelzorg is zorg die huisgenoten, familie, vrienden, kennissen, collega’s en buren verlenen aan een hulpbehoevend persoon uit hun directe omgeving. Er zijn in ons land inmiddels 3,5 miljoen mantelzorgers, waarvan er mogelijk 450.000 overbelast zijn of dreigen te worden. De mantelzorg komt voort uit de onderlinge relatie en varieert van huishoudelijke hulp of persoonlijke verzorging tot begeleiding. Voor wijkzorgmedewerkers is de mantelzorger een belangrijke pijler in de thuissituatie van de cliënt: als de mantelzorger ‘omvalt’, valt daarmee vaak het hele cliëntsysteem om. Voor therapeuten is de mantelzorger meestal onzichtbaar, maar bij geïntegreerde wijkzorg wordt de mantelzorger nadrukkelijk betrokken bij het onderzoek en het opstellen van het behandelplan. Dit betekent dat de mantelzorger soms een rol krijgt binnen de behandeling van de cliënt en soms komt er een apart behandelplan voor de mantelzorger. Dit plan is gericht op het verbeteren van de belastbaarheid en/of het verlagen van de belasting van de mantelzorger. Het maakt daarbij niet uit voor welk type cliënt een mantelzorger zorgt (kwetsbare oudere, chronisch zieke, dementerende cliënt of palliatieve cliënt).
Aandachtspunten
Nauwe samenwerking met de therapeuten wordt in een zo vroeg mogelijk stadium in gang gezet als de thuiszorg vermoedt of signaleert dat de mantelzorger overbelast is.
- Informatie over de ziekte en de beperkingen en hoe daar zo goed mogelijk mee om te gaan als mantelzorger
- Advies aan de mantelzorger om de dagelijkse zorg zo makkelijk mogelijk te maken, bijvoorbeeld: advies over tilsituaties, over de eigen houding van de mantelzorger tijdens de verzorging en manieren om de cliënt toch zo veel mogelijk zelf te laten doen
- Advies over mogelijke inzet van hulpmiddelen
- Advies over mogelijkheden om als mantelzorger aan voldoende rust en ontspanning te komen