De huisarts staat, als regievoerder over de zorg, heel dicht bij het cliëntsysteem. Uit inventariserende gesprekken met huisartsen en wijkverpleegkundigen, gevoerd door de LHV, blijkt dat de kwaliteit van zorg verbetert als de huisarts en de wijkzorg goed samenwerken. Bij geïntegreerde thuiszorg wordt deze samenwerking uitgebreid met de wijkzorgtherapeuten. De huisarts voert de regie over de medische zorg aan wijkzorgcliënten. Als generalist kent de huisarts de thuis- en familiesituatie.
Ook bij geïntegreerde wijkzorg voert de huisarts de regie. Echter, bij geïntegreerde wijkzorg wordt de huisarts efficiënter en effectiever ingeschakeld dan bij reguliere wijkzorgsituaties. De huisarts kan meer afstand van een cliëntsituatie nemen, omdat het team van kernpartners dagelijks bij de cliënt thuis de zorg uitvoert en bewaakt. Zij kennen de thuissituatie als geen ander en kunnen vakkundig inschatten wanneer het noodzakelijk is om de huisarts in te schakelen. De wijkzorgtherapeut overlegt regelmatig met de huisarts. Elkaar en elkaars specifieke expertise kennen, soepel samenwerken, duidelijke werkafspraken maken en goed bereikbaar zijn, zijn essentiële randvoorwaarden.
Hieromheen bevindt zich het kernteam dat de geïntegreerde thuiszorg biedt: de thuiszorgmedewerkers (wijkverpleegkundige/wijkziekenverzorgende) en thuiszorgtherapeuten (ergo- en fysio-/oefentherapeuten). Hun primaire en gezamenlijke focus is het handhaven van de thuissituatie. Het kernteam legt daarbij de focus op het handhaven en verbeteren van de ADL-vaardigheden en preventie.
