We kunnen, met geïntegreerde wijkzorg, de wijkzorg in Nederland efficiënter, effectiever en toekomstbestendiger organiseren. Dit eenvoudige samenwerkingsmodel sluit goed aan op de ontwikkelingen in de zorg en in de maatschappij: meer chronisch zieken en kwetsbare ouderen en een groeiende zorgvraag. Mensen willen –en moeten- zo lang mogelijk zelfstandig (blijven) wonen. En dat willen ze met zoveel mogelijk behoud van kwaliteit van leven.
Geïntegreerde wijkzorg speelt hierop in. Het biedt belangrijke voordelen voor de thuiszorgcliënt, hun betrokken mantelzorger(s), thuis- of wijkzorgorganisaties en andere relevante zorgpartijen.
De wet- en regelgeving en het overheidsbeleid in ons zorglandschap stimuleert mensen om zo lang mogelijk thuis te wonen. Geïntegreerde wijkzorg maakt cliënten zelfredzamer, waardoor ze langer en veiliger thuis kunnen wonen.
In het rapport ‘Toekomst Zorg Thuis TZT 2020’ van de Stichting Onderzoek en Ontwikkeling van Maatschappelijke zorg (STOOM) en van het NPCF (Nederlands Patiënten Consumenten Federatie), wordt sterk gepleit voor meer zelfredzaamheid van cliënten. De Gezondheidsraad bracht in april 2009 een advies uit aan de minister van VWS over preventie bij ouderen. De raad legt daarin de focus op zelfredzaamheid van ouderen via vooral preventie van beperkingen in het functioneren: functioneringsgerichte preventie. De wijkzorgtherapeuten bieden vooral die preventieve zorg.
In het rapport van het SCP uit 2011 wordt gesteld dat een tijdige signalering van kwetsbaarheid en een integrale beschouwing van de lichamelijke, psychische en sociale problemen door huisartsen en andere hulpverleners belangrijk is om kwetsbare ouderen zowel vroegtijdiger als beter te kunnen helpen. Dat is precies wat Geïntegreerde Wijkzorg kan bieden.
Lees verder
Voordelen
GWZ biedt voordelen voor verschillende partijen. Zo verhoogt het de kwaliteit van leven van cliënten, wat een voordeel is voor de cliënt zelf, maar ook voor de maatschappij.
Lange termijn oplossingen
De wijkzorgtherapeuten (ergo- en fysio-/oefentherapeuten) werken bij geïntegreerde wijkzorg altijd vanuit de thuissituatie en zoeken altijd naar oplossingen voor langere termijn. Ze zetten daarbij sterk in op preventie en zelfredzaamheid. Ze krijgen én houden cliënten letterlijk en figuurlijk in beweging. Daardoor blijft hun gezondheid op peil en functioneren ze beter.
De wijkzorgtherapeuten leren cliënten hoe ze thuis het beste functioneren met hun beperkingen of hoe ze beperkingen voorkomen. Met geïntegreerde wijkzorgtherapie worden cliënten zelfredzamer en wonen ze langer en veiliger thuis.
Meerwaarde
Geïntegreerde wijkzorgtherapie is helemaal gericht op de thuissituatie. Het onderzoeken en behandelen van cliënten thuis is niet alleen praktisch, maar wordt ook vanuit wetenschappelijk oogpunt onderbouwd. Motorisch gedrag wordt sterk bepaald door de omgeving waarin iemand dit gedrag uitvoert. Cliënten vinden het moeilijk om de behandeling zelf te vertalen naar hun thuissituatie. Daarom is het essentieel om de thuissituatie in de behandeling te betrekken.
Wijkzorgtherapeuten hebben zich door middel van een post HBO cursus gespecialiseerd en weten hoe zij de zorg in de thuissituatie van (kwetsbare) ouderen kunnen verbeteren door (het opzetten en onderhouden van een) nauwe samenwerking met wijkverpleegkundigen en wijkziekenverzorgenden en andere betrokken zorgverleners in de thuissituatie.