De maatschappij
Dankzij Geïntegreerde Thuiszorg worden cliënten zelfredzamer en kunnen ze langer en veiliger thuis wonen. Hier streven niet alleen de zorg en de overheid naar, mensen wonen zelf ook het liefste thuis. Velen vinden dat een belangrijk voorwaarde voor hun kwaliteit van leven. Geïntegreerde thuiszorg kost de maatschappij minder geld. Het is de meest effectieve zorg thuis, altijd op maat en goedkoper dan de zorg in bijvoorbeeld een verpleeghuis (zie voorbeeld hierna). Dit geldt met name bij complexe zorgvragen: juist dan zijn multidisciplinair samenwerking en communicatie belangrijke voorwaarden om tot een goede zorg te kunnen komen.
Dankzij geïntegreerde thuiszorg kan de maatschappij een beroep blijven doen op mantelzorgers. Zij vervullen een belangrijke maatschappelijke rol en worden steeds belangrijker. Helaas blijkt uit onderzoek dat 10 – 15 % van de mantelzorgers zich ernstig overbelast voelt en ervaart dat de zorgverlening ten koste gaat van hun gezondheid en conflicten oplevert op het werk of thuis. Geïntegreerde thuiszorg draagt bij aan minder belaste mantelzorgers. Ze vallen daardoor minder uit, kunnen hun taak beter volhouden en daardoor kunnen cliënten ook langer thuis wonen.
Geïntegreerde thuiszorg: voordeliger en effectiever dan verpleeghuiszorg
Sinds 1 januari 2013 valt geriatrische revalidatiezorg (GRZ) niet langer onder de AWBZ, maar onder de Zorgverzekeringswet. Deze zorg richt zich op kwetsbare ouderen die in het ziekenhuis behandeld zijn voor bijvoorbeeld een beroerte, botbreuk, nieuwe knie of heup, maar nog niet in staat zijn om terug te keren naar huis. Met geïntegreerde thuiszorg kunnen deze cliënten wel direct vanuit het ziekenhuis naar huis. De kosten voor geïntegreerde thuiszorg zijn veel lager dan die voor geriatrische revalidatiezorg. Daarnaast is revalidatie thuis veel effectiever dan in een verpleeghuis, omdat er geoefend wordt in de eigen woonomgeving.