Bij geïntegreerde thuiszorg werken wijkverpleegkundigen en wijkziekenverzorgenden samen met ergo- en fysio-/oefentherapeuten vanuit één team bij de cliënten thuis.
In het huidige zorglandschap wordt steeds meer ingezet op het zo lang mogelijk thuis blijven wonen. De thuiszorg speelt daarin een cruciale rol. Met geïntegreerde thuiszorg krijgt deze rol een nog betere invulling. Cliënten zijn sneller (weer) zelfredzaam en de taak van de mantelzorger en de thuiszorgmedewerker wordt verlicht.
Het doel van geïntegreerde wijkzorg is het vergroten én behouden van de zelfredzaamheid van cliënten, zodat deze zo lang mogelijk, veilig en gelukkig in de eigen vertrouwde woonomgeving kunnen wonen. Geïntegreerde wijkzorgteams werken vanuit een gedeelde zorgfilosofie aan haalbare gemeenschappelijke zorgdoelen.
Wat willen we bereiken met GWZ?
- cliënten die langer en veiliger thuis wonen;
- zelfredzame cliënten;
- het voorkomen van (her) opnames in zieken-, verpleeg- of verzorgingshuis;
- mantelzorgers die beter uitgerust zijn voor hun zorgtaken;
- minder belaste mantelzorgers en wijkverpleegkundigen en –ziekenverzorgenden.
Ontstaan
PROJECTEN
Buurtzorg
Buurtzorg Nederland biedt haar thuiszorgteams, sinds een succesvolle pilot in 2009, de mogelijkheid om geïntegreerde wijkzorgteams te vormen, de zogenaamde Buurtzorg Plus teams. De wijkverpleegkundigen en wijkverzorgenden in de Buurtzorg Plus teams werken nauw samen met een plaatselijke fysio- of oefentherapeut en een ergotherapeut. Buurtzorgmedewerkers signaleren dagelijks functionele problemen die een bedreiging vormen voor de zelfredzaamheid van hun cliënten en voor het handhaven van de thuissituatie. Buurtzorg Plus teams schakelen hun therapeuten snel en effectief in.
Zorggroep Almere
In Nederland is door de Zorggroep Almere (ZGA) al vroeg geanticipeerd op de ontwikkelingen in de ouderenzorg thuis. In 2003 begon de introductie van ‘Fysiotherapie in de thuiszorg’ (destijds ‘Thuiszorgfysiotherapie’ genoemd). Er werd een pilot gestart, gebaseerd op de uitgangspunten van het concept ‘Geïntegreerde thuiszorg’ (Riezebos 2003). Voorafgaand aan de pilot werden diverse gesprekken gevoerd met huisartsen en de thuiszorg die ook onderdeel uitmaakten van de Zorggroep Almere. Er werd een behoeftepeiling gedaan, waaruit bleek dat er veel vraag was naar een nauwere samenwerking tussen de betrokken zorg- en hulpverleners in de thuissituatie. De voornaamste doelen waren achtereenvolgens.
- Een beter bereik van de doelgroep thuiswonende (kwetsbare) ouderen, chronisch zieken en terminale patiënten en hun mantelzorgers;
- het handhaven van de thuissituatie en
- de verbetering van de kwaliteit van zorg.