Bij geïntegreerde wijkzorg werken wijkverpleegkundigen en wijkziekenverzorgenden samen met ergo- en fysio-/oefentherapeuten vanuit één team bij de cliënten thuis.
In het huidige zorglandschap wordt steeds meer ingezet op het zo lang mogelijk thuis blijven wonen. De wijkzorg speelt daarin een cruciale rol. Met geïntegreerde wijkzorg krijgt deze rol een nog betere invulling. Cliënten zijn sneller (weer) zelfredzaam en de taak van de mantelzorger en de wijkzorgmedewerker wordt verlicht.
Wijkverpleegkundigen en wijkziekenverzorgenden signaleren dagelijks problemen bij mensen thuis die de zelfredzaamheid van cliënten bemoeilijken. Wijkzorgtherapeuten hebben als doel om vaker, sneller en beter betrokken te worden bij de zorg voor thuiswonende ouderen, chronisch zieken, terminale patiënten en hun mantelzorgers. Door nauw samenwerken van de wijkzorgmedewerkers met deze therapeuten is snelle actie in het belang van de cliënt mogelijk. De wijkzorgtherapeut werkt doelgericht aan het dagelijks functioneren in de thuissituatie. Zij werken nauw samen met de wijkzorgmedewerkers aan preventie en verbetering van het dagelijkse functioneren. Ze zoeken daarbij altijd naar oplossingen voor langere termijn. De cliënt woont hierdoor langer en veiliger thuis.
Lees verder
Een effectieve vorm van thuiszorg
De gezamenlijke zorgvraag binnen de geïntegreerde wijkzorg is: Wat heeft deze cliënt nodig om thuis te (kunnen blijven) functioneren? Dan kan het gaan om verschillende hulpvragen op het gebied van balans, staan, lopen of verplaatsen, maar ook boodschappen kunnen doen of een boterham kunnen maken.
Een voorbeeld
Als iemand niet langer goed op een stoel kan zitten of kan opstaan, leg je een kussen in de stoel. Hierdoor wordt de zitting hoger en kan de cliënt makkelijker opstaan en zitten.
Wijkzorgmedewerkers bedenken vaak dit soort, noodzakelijke, korte termijn oplossingen. In een team van geïntegreerde wijkzorg zoeken wijkzorgmedewerkers naar lange termijn oplossingen voor problemen. Ze schakelen daarom altijd als vervolgstap een wijkzorgtherapeut in.
Waarom heeft de cliënt dit probleem, deze beperking, hoe komt het dat hij iets niet meer (zo goed) kan?
Is er iets aan te doen om de cliënt beter, veiliger, zelfstandiger en gelukkiger te laten functioneren?
Wat kunnen we gezamenlijk doen om de cliënt zelfredzamer te maken, oftewel zich zo zelfstandig mogelijk te kunnen bewegen, omrollen in bed, staan, lopen, opstaan, gaan zitten, uit/in bed komen, koken, zichzelf wassen, aankleden, uitgaan. Kortom: om weer zo onafhankelijk mogelijk te zijn van onze zorg?